Mosselen met friet

Mosselen met friet is typische Belgisch gerecht. Ze noemen het ook wel Le complet bruxellois. Het is zeker niet ingewikkeld allen de bereiding van het recept plus het ritueel dat de bevolking in het Oostende plegen om het recept te consumeren is het zeker waard. We zullen u op een eenvoudige manier uitleggen hoe u het gerecht makkelijk thuis zelf kan voorbereiden. Het zijn heel erg passende instructies die u kan volgen. We kunnen u ook zeker aanraden dat u bij het gerecht een glas Oflager bier bij kan drinken. De Oostende vissers raden wel aan dat je na een bepaalde hoeveelheid mosselen beter een glas melk kan drinken als je het hebt gegeten.

mosselenkoken.com

Ingredi├źnten

  • 5 kilogram mosselen
  • 1 kilogram aardappelen
  • 1 ui
  • 1 deciliter witte wijn
  • 1 eetlepel zout peper
  • 1 bosje peterselie
  • 100 g roomboter
  • 100 g bloem
  • 1 sjalot
  • 4 augurkjes (klein)

Bereidingswijze

Hou er rekening mee dat we 1.5 kilogram mosselen en 250 gram aardappelen per persoon reken voor dit recept. Inhoudelijk is dit gerecht voldoende voor 4 personen en duurt het maar 30 minuten om het gerecht klaar te maken. Het wordt meestal als hoofdgerecht gegeten.

Zorg dat alle mosselen in de pan samen met de halve ui die fijngesnipperd is op hoog vuur staat. Voeg er ook een glas azijn of witte wijn en een lepeltje zout/peper er aan toe. Pak een andere pan erbij en zorg dat dit samen met de andere helft van de ui samen bakt en voeg een beetje gehakte selderij er aan toe. Als de mosselen open gegaan zijn kan je deze in een apart bord leggen zodat je ze straks op tafel kan gaan serveren. Strooi als de ui-selderij goed gebakken is over de mosselen heen en zorg ervoor dat de mosselen warm blijven terwijl je saus wilt gaan voorbereiden. Als je de mosselen laat zeven hou je het kookvocht over.

In een andere pan kan je 100 gram boter op laag vuur laten smelten. Voeg de bloem er doorheen terwijl je alles goed samen doorheen roert. Pak de mosselvocht erbij en meng dit samen met het mengsel, zodat je een heerlijke romige saus aan overhoud. Vervolgens kan je een groot hoeveelheid fijngehakt peterselie er aan toevoegen samen met de sjalot dat fijngesneden is plus 4 augurkjes (kleine). Laat nu de saus een aantal minuten koken. Als je het hak werk al van te voren had gedaan, kan je het bereiding voor ongeveer nog 5 minuten duren. De friet kan je op je huidige manier dat je gewend bent voorbereiden. Zorg dat de friet wel echt gefrituurd is en niet de friet uit de oven maakt. Je kan het friet naast de mosselen gaan serveren.

Advertenties

Nieuwste recepten

Adverteerders